Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Święto Peczenicy za nami

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Tej imprezy wegetarianie na pewno nie zaliczają do ulubionych. W ubiegły weekend w Gościszowie odbyło się kolejne Święto Pieczenicy, na które zjechali się smakosze i specjaliści pieczonego mięsa z Polski, Niemiec i Czech.

Historia jest prosta: w 1946 do porzuconego przez Niemców Gościszowa zjechali repatrianci z dalekiej wsi Martyniec, położonej w powiecie Prnjavor, w byłej Jugosławii. Przywieźli ze sobą obyczaje, obrzędy, kulturę a nawet przepisy kulinarne. Jednym z nich jest peczenica - tradycyjna potrawa wielkanocna. Krótko mówiąc jest to pieczony na rożnie wół, prosię, jagnię lub koza. O smaku potrawy decydują dodatki, jakich używa się podczas leżakowania i pieczenia mięsa.

Na Gościszowskie święto zjechali się nie tylko Polscy zwolennicy pieczonych prosiaków. Na ustawionych rożnach swoje zwierzęta piekli też Niemcy. Przy każdym stanowisku do pieczenia rozbrzmiewały śpiewy i tańce, bo peczenica to nie tylko mięso, ale także obyczaj. O godzinie 18.00 rozpoczęła się degustacja. Pierwsze kawałki peczenicy lądują na talerzach. – Nie wiedziałem, że wołowina może tak smakować, to mięso jest pyszne. – mówi Andrzej Stańczyk z Bolesławca. – Nigdy czegoś takiego nie jadłem.

Podobnego zdania są inni degustatorzy. Pieczone świnie znikały w zastraszającym tempie. Po godzinie, na rożnach pozostał tylko szkielet... Każda peczenica jest pyszna, chociaż smakuje inaczej. W przyszłym roku gościszowianie planują następne święto peczenicy, na którym nie tylko będzie można pojeść, ale i nauczyć się piec. A warto, bo tak smakowitego mięsa nie upieczemy na patelni.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


up



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 15 czerwca 2024
Imieniny
Jolanty, Lotara, Wita

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl