Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk


W Kraśniku Dolnym pachnie chlebem

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
11 października w Domu Ludowym w Kraśniku Dolnym odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu „Od ziarenka do bochenka”. Tym razem powstały aż 4 rodzaje chlebów.
W Kraśniku Dolnym pachnie chlebem

W Kraśniku Dolnym pachnie chlebem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.W Kraśniku Dolnym pachnie chlebem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.W Kraśniku Dolnym pachnie chlebem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.W Kraśniku Dolnym pachnie chlebem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Było to już drugie spotkanie w ramach bezpłatnych zajęć, organizowanych w tej miejscowości. Tym razem chętni do zgłębienia tajników chlebowych wypieków zmierzyli się z nowymi wyzwaniami – poza znanym już niektórym chlebem pszenno-żytnim z prażoną cebulką i pszenno-żytnim z orzechami, słonecznikiem i dynią, przygotowali oni wiejski chleb z dodatkiem ziemniaków oraz… chleb bezglutenowy na bazie mąki kukurydzianej, mąki z tapioki, mąki orzechowej oraz mąki ryżowej.

Wszystkie panie zabrały się sprawnie do pracy, dzieląc się wskazówkami i popijając wspólnie kawę i herbatę. I tak wśród śmiechów i gwaru rozmów wyrabiano kolejne ciasta, które ku niecierpliwości niektórych warsztatowiczek, musiały jeszcze wyrosnąć przed trafieniem do piekarnika. Okazało się, że najtrudniejsze w procesie wyrabiania i wypiekania chlebów jest… oczekiwanie.

Na szczęście po godzinie w piekarniku jako pierwszy gotowy był chleb bezglutenowy. I o ile niektórzy podchodzili do tego „eksperymentu” dość sceptycznie, to po spróbowaniu wypieku szybko zmienili zdanie – chleb okazał się bowiem niezwykle syty i o orzechowym posmaku. Kiedy zachwyty nad pierwszym wypiekiem jeszcze nie umilkły, przyszła pora na kolejną degustację – chleb z dodatkiem ziemniaków był już gotowy. I tu po raz kolejny pojawiły się słowa zachwytu, ponieważ dla wielu był to dotąd smak nieznany i jak sami mówili – nie dodaliby ziemniaków do chleba. Na koniec przyszedł czas na pszenno-żytnie wypieki Marioli, których można było nie tylko spróbować na warsztatach, ale i zabrać do domu.

Przypominamy, że kolejne bezpłatne warsztaty odbędą się już 8 listopada o godz. 17.00. Zapraszamy serdecznie.

Zajęcia realizowane są w ramach programu „Działaj Lokalnie”, Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanej we współpracy z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Anetta Kamińska



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl