Tym razem organizatorem było Koło Gospodyń z Żeliszowa - zwycięzca konkursu z 2015 roku.
Rywalizacja pomiędzy kołami pokazała wyjątkowość tego konkursu. Unikalny smak żuru, pasztetów z dziczyzny, faszerowanych jajek, fantazyjnych rolad i nieodzownie tradycyjnych bab z mazurkami stworzyły niepowtarzalny charakter polskich tradycji wielkanocnych.
Choć zupa teoretycznie ta sama, smaki były różne. Był żur z twarogiem, z białą kiełbasą, ale też z jajkiem i chrzanem.
Jury konkursu, w skład którego weszli: Zdzisława i Ryszard Miziniak, Grażyna Wężyk i Mariola Korczowska po degustacji zgłoszonych do konkursu potraw uznało, że najsmaczniejszy żurek i pasztet przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Kraśnika Górnego.
Jak mówi sołtys zwycięskiego KGW z Kraśnika Górnego – Jolanta Deberna: - Tajemnica żurku to dobry zakwas na mące żytniej, do tego biała kiełbasa i inne wędliny własnoręcznie peklowane, wędzone czy gotowane, które smakują najlepiej i to z chrzanem także własnoręcznie tartym.
Kolejne miejsce zajęły panie z KGW z Łazisk i KGW z Kraśnika Dolnego.
Nagrody w konkursie ufundowane m.in. przez Powiat Bolesławiecki wręczał przewodniczący Rady Powiatu Bolesławieckiego – Karol Stasik, wicestarosta bolesławiecki – Marian Haniszewski oraz wójt gminy Bolesławiec – Andrzej Dutkowski.
Natomiast unikatowe, ceramiczne jajka wielkanocne dla wszystkich kół przekazał fundator - marszałek województwa dolnośląskiego – Cezary Przybylski.
Współorganizatorami wydarzenia byli Powiat Bolesławiecki, Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu bolesławieckiego oraz Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Kruszynie.