Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Zoo - kolejne oznaki wiosny

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W zeszłym roku do wrocławskiego zoo przyjechało stado nietoperzy. Szybko zaaklimatyzowały się w pawilonie Madagaskaru, czego efektem jest pierwszy przychówek. Młode długo ukrywało się pod skrzydłami samicy.
Zoo - kolejne oznaki wiosny

Zoo - kolejne oznaki wiosny
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Zoo - kolejne oznaki wiosny
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Zoo - kolejne oznaki wiosny
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Z pewnością ma już ponad miesiąc i staje się coraz bardziej samodzielne. Nietoperze te należą do gatunku rudawka lylei, który występuje w Azji Południowo - Wschodniej. Od Tajlandii i Wietnamu, poprzez Kambodżę i Malezję, aż po prowincję Yunnan w Chinach. Młode początkowo żywią się mlekiem matki natomiast dieta dorosłych osobników składa się w większości z dojrzałych owoców, choć czasami mogą w niej wystąpić pyłki, nektar lub kwiaty. Ponieważ w owocach znajduje się minimalna zawartość białka i sodu, ślinianki tych niesamowitych zwierząt adaptowały tak, aby wydobyć maksymalne ilości składników odżywczych z pokarmu.

Kolejną ciekawostką jest fakt, że u nietoperzy tych pomimo, że są zwierzętami nocnymi, nie występuje zjawisko echolokacji. Głównym zmysłem używanym w czasie poszukiwania pokarmu jest wzrok.

Młodą rudawkę zwiedzający mogą wypatrywać wysoko wśród zieleni pawilonu Madagaskaru.

Wiele radości dostarczyły też kanczyle filipińskie. Mimo, że to już 14 przychówek tego gatunku na przestrzeni 4 lat, wciąż jest to powód do dumy i zadowolenia. Kanczyle filipińskie zamieszkują w naturze tylko wyspy Balabac, Bugsuc i Ramos, a ich populacja wciąż się zmniejsza z powodu kłusownictwa. Nazywa się je inaczej Pilandokami. To jedne z najmniejszych kopytnych na świecie, nie mają poroża, za to posiadają ostre, wydłużone górne kły, których samce używają do walki o samice. Są samotnikami prowadzącymi nocny tryb życia, żywią się listowiem oraz opadłymi owocami. Masa ciała dorosłego osobnika waha się od 4 do 6 kg. Młody osobnik znajduje się w azylu, gdy dorośnie wyjedzie do innego ogrodu, który zadba o przetrwanie tego ciekawego i mało poznanego gatunku.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


zoo



o © 2007 - 2022 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Wtorek 29 listopada 2022
Imieniny
Błażeja, Margerity, Saturnina

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl


Kazo.pl
Ogłoszenia i oferty nieruchomości