Wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych, podczas których w domowej atmosferze, zgodnie z tradycjami zdrowej kuchni oraz pod czujnym okiem pań ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych piekliśmy smaczne owsiane ciasteczka. Uczniowie pracowali w polsko-niemieckich grupach.
Każda grupa oprócz ciasteczek wykonała również sałatkę owocową. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Z wielkim zaangażowaniem przyprawiali oni i dekorowali suszonymi owocami, ziarnami i innymi bakaliami swoje wypieki. Po wspólnej degustacji gotowych przekąsek wszyscy uczestnicy wybrali zwycięską grupę, której ciasteczka najbardziej wszystkim smakowały.
Po kulinarnej przygodzie spacerowaliśmy „Szlakiem Lipowego Zagajnika” biorąc udział w grze terenowej.
W spotkaniu towarzyszyli nam również opiekunowie projektu z Karkonoskiej Państwowej Szkoły Wyższej w Jeleniej Górze zachęceni do przyjazdu nietypową formą spotkania.