Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

powiat bolesławiecki
Smacznie i prestiżowo

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Pierwszy Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” dobiegł końca, pozostało wspomnienie konkursowych zmagań, smaku naturalnych wypieków, nalewek, pasztetów, przetworów, wędlin i miodów.
Smacznie i prestiżowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Smacznie i prestiżowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Smacznie i prestiżowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Smacznie i prestiżowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” dobiegł końca. Przez trzy dni w Zamku Kliczków amatorzy i profesjonaliści walczyli o zwycięstwo w konkursie gastronomicznym organizowanym przez: Fundację Pro Cultuare Bono, Dolnośląską Organizację Turystyczną, Zamek Kliczków, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników oraz Fundację Bory Dolnośląskie.

- Celem imprezy jest promowanie produktu regionalnego Borów Dolnośląskich, poprzez tradycyjne produkty związane bezpośrednio z regionem, czyli dziczyzna i runo leśne oraz kultywowanie tradycji przodków. Festiwal jest również odpowiednim miejscem i momentem do wymiany doświadczeń pomiędzy uczniami szkół gastronomicznych, profesjonalistami i amatorami – wyjaśnia Tomasz Buganik, Fundacja Bory Dolnośląskie.

Na pierwszy konkursowy ogień poszli uczniowie szkół o profilu gastronomicznym. O tytuł mistrza kuchni regionalnej ubiegało się 8 dwuosobowych drużyn, których pracę oceniało profesjonalne jury.

- Najważniejszy w konkursie kulinarnym jest smak. To jest edycja dla uczniów szkół gastronomicznych, w związku z tym patrzymy troszeczkę z pryzmatu młodzieży, która jeszcze nie jest kucharzami, ale chce nimi być. Sama odwaga wystąpienia w takim konkursie to już jest bardzo cenna rzecz. Oceniamy ich podejście, ich pracę, czystość prac. Oceniamy to, czy myślą podczas pracy, ich profesjonalizm, czyli czy potrafią kroić – wyjaśnia Jarosław Kuściński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. - Oceniamy to co widzimy na talerzu, czyli pierwsze wrażenie. Potem już degustując, sprawdzamy czy jedzenie ma odpowiednią konsystencję, nie tylko smak. To wszystko razem powoduje, że poznajemy tych ludzi i wiemy czy oni improwizują wiedząc, czy improwizują „biegnąc we mgłę”. No i jak na razie mamy fajne, bardzo skrajne, ale bardzo ciekawe doznania. - mówi

Po tych skrajnych, ale ciekawych doznaniach jurorzy, w konkursie dla szkół o profilu gastronomicznym postanowili przyznać zwycięstwo Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych z Iłowej, który reprezentowały: Ewelina Nowak oraz Ewelina Wątroba.

II miejsce przypadło w udziale – Zespołowi Szkół Gastronomicznych z Wrocławia w składzie: Dawid Bryja, Michał Sławik; III miejsce zdobył - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych z Bolesławca w składzie Sebastian Rozbicki i Mateusz Kluwak.

To pierwszego dnia. A co w kolejnym? Oczywiście, następny konkurs. Rywalizowało w nim ze sobą dwunastu profesjonalnych, zawodowych kucharzy. I to właśnie ta konkurencja została wpisana do Pucharu Kulinarnego Polski, co nadało imprezie splendoru.

Wśród profesjonalistów zwycięstwo przypadło Danielowi Olas oraz Pawłowi Wróblewskiemu - Baltic Plaza Hotel Medi SPA z Kołobrzegu . II miejsce zdobyła ekipa restauracji Chopin w Chorzowie, którą reprezentowali Krystian Cieśla i Tomasz Tkacz. III miejsce powędrowało do  Ekipy Morning z Łodzi – Macieja Siąkowskiego oraz Przemysława Holicke.

Ostatni dzień imprezy był poświęcony amatorom regionalnych smakołyków. To właśnie oni stanęli w szranki, kończąc konkursowe boje. W ramach konkursu dla amatorów wzięło udział 13 osób, które zgłosiły 32 potrawy.

W kategorii na najlepszy Pasztet z Borów Dolnośląskich: I miejsce przyznano Małgorzacie Buzek za „Pasztet z dziczyzny”, w kategorii na przetwory domowe z runa leśnego: I miejsce zdobyła Wanda Jańczyk za „Borówkę z jabłkami i chrzanem”, w kategorii wypieki na bazie owoców lasu oraz potrawy i wyroby, Aniela Karczewska, za „Jagodzianki” i  „Gulasz z sarny z zielonkami”. W kategorii wina i nalewki: Mariusz Brzezicki za „Wino z dzikiej róży”.

Wyróżnienia otrzymali:

W kategorii potrawy i wyroby: Giza Władysław za „Kiełbasę z dziczyzną” oraz Przemysław Urban za „Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich”, w kategorii miody z leśnych i łąkowych pożytków.

W programie znalazły się także liczne pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, a publiczność? Publiczność jak i uczestnicy mieli okazję degustacji naturalnych wypieków, nalewek, pasztetów, przetworów, wędlin i miodów.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Halina Biernat



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl