„Święto chleba” w Milikowie to impreza o charakterze konkursu, w którym zespoły folklorystyczne jak i uczestnicy indywidualni z województwa dolnośląskiego prezentowali osobiście sporządzone wypieki chlebowe oraz pieczywo tradycyjnie, towarzyszące obrzędom dorocznym i rodzinnym, na przykład: „szczodroki”, „bocianie łapy” czy chleb weselny. W tym roku po raz pierwszy można było spróbować placka z siary przygotowanego przez Zespół „Gościszowianki” z Gościszowa. Zgodność z tradycją oceniało profesjonalne, czteroosobowe jury w składzie: Henryk Dumin, przewodniczący, Ignacy Dumin sekretarz, Irena Gesner oraz Antonina Kopała.
- Pod uwagę bierzemy wszystko. To znaczy, że wszystko musi być zgodne z tradycją. Oceniamy tą zgodność, a przy okazji też smaki. Ostateczne zdanie co do smaku mają gastronomowie. Wszystko musi być przygotowane z naturalnych składników, czyli tak jak było dawniej. Odstępstwa od tego nie mają prawa bytu. Chodzi tu o stosowanie ulepszaczy , owoców, które teraz możemy dostać, a kiedyś ich na wsi nie było. To od razu dyskwalifikuje wyjaśnia etnolog Ignacy Dumin, juror. Oceniamy także cały wygląd stołu. Wszystko musi się zgadzać i być podobne tak jak kiedyś: stare obrusy, stare naczynia, chleby w formach takich jak dawniej podawano, wszystko co pamiętają panie i panowie z domów rodzinnych musi znaleźć się na tym stole – dodaje.
Nagrodę główną w wysokości 450zł przyznano zespołowi "Woliszowianie" z Nowego Woliszowa, za wierne odtworzenie tradycji związanych z wypiekiem chleba oraz za wyjątkowo staranne zaaranżowanie prezentacji konkursowej z wykorzystaniem oryginalnych przedmiotów będącymi reliktami dawnego życia.
Cztery równorzędne pierwsze nagrody po 300zł: za twórcze kontynuowanie tradycji i walory plastyczne prezentacji otrzymały zespoły:
"Lasowianie" z Pieńska
"Łużyczanki" z Pobiednej
"Czernianki" z Czernej
"Gościszowianki" z Gościszowa
Trzy równorzędne nagrody po 250zł trafiły do zespołów:
"Milikowianki" z Milikowa
"Zagajnik-Wykroty"
"Bogdanki" z Mirska
Ponadto nagrody indywidualne przyznano:
Józefie Olszowej z Czernej za "chleb świąteczny"
Barbarze Owczarek z Mirska za "paluchy z solą i kminkiem"
Alfredzie Korcz z Pieńska za "gryczaki"
Helenie Bajdzie z Nowego Woliszowa za "baby wielkanocne"
Adeli Struk z Pobiednej za "chleb na otrębach"
Iwonie Omiatacz z Gościszowa za "chlebek do chrztu"
Zofii Chodor z Zagajnika za "podpłomyki"
Anieli Kopale i Annie Rosie z Milikowa za "szczodroki i sadlaczki"
Roswicie Schindler z Hirschfelde za "chleb z sześcioma rodzajami zbóż"
Stowarzyszeniu Kobiet Wiejskich Powiatu Göerlitz-LandFrauen z Hirschfelde przyznano nagrody rzeczowe.
Autorka "pająka" będącego elementem świątecznej dekoracji wnętrz wiejskich w czasie świąt jesiennych- Władysłwia Żak z Milikowa otrzymała nagrodę w wysokości 100zł.
W trakcie konkursu zespoły prezentowały pieśni żniwne i dożynkowe oraz tradycyjne przyśpiewki ludowe.
Celem imprezy jest popularyzacja treści folkloru związanego z tradycją wypieku chleba, utrwalanie tradycji wypieku chleba zgodnej z przekazem przodków oraz pielęgnowanie tożsamości kulturowej mieszkańców wsi.