Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

powiat bolesławiecki
Zasmakuj w Borach

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Już sam tytuł projektu mówi, po co go robimy: "Odkryj urok Borów Dolnośląskich – kampania promocyjna na rzecz zwiększenia ruchu turystycznego w subregionie Bory Dolnośląskie".
Zasmakuj w Borach
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Zasmakuj w Borach
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Chcemy oczarować naszymi borami, Nysą Łużycką, Kwisą i Bobrem, pięknymi zabytkami i wyjątkowymi imprezami, które od lat z powodzeniem organizujemy. Jest ich wiele, m.in. Bolesławieckie Święto Ceramiki i Festiwal "Blues nad Bobrem", zgorzeleckie "Jakuby" i Festiwal Teatrów Ulicznych, "Jagodowe Lato" w Ruszowie i "Święto Grzybów" w Węglińcu czy Festyn Wielokulturowości "Folklorum" i Mała Wielkanoc "Na styku czterech kultur" organizowane przez Gminę Pieńsk. Chcemy "zauroczyć", rozkochać w naszej ziemi jak najwięcej turystów, by przyjechali i zostawili u nas… jak najwięcej pieniędzy. Na regionalne produkty, w restauracjach, motelach i sklepach. Bo promocja turystyczna służy przecież rozwoju regionu. Taka jest prawda!

I właśnie dlatego postanowiliśmy trafić… „przez żołądek do serca turysty”! Wiadomo, że to skuteczny sposób. Udało się. Wydana w ramach projektu książka kucharska „Zasmakuj w Borach” staje się istnym przebojem. To prawdziwy hit kulinarny. Blisko pięćdziesiąt przepysznych potraw sławiących kuchnię naszego regionu: soczyste mięsa, wymyślne pierogi, gulasze, sałatki i kuszące nalewki. Niektóre nazywają się niezwykle (cevapcici, kartacze, sudzukakia czy moussaka), ale smakują… równie niezwykle. Palce lizać!

Wspaniałym pomysłem okazało się zaproszenie do układania naszej książki kucharskiej nie tylko restauratorów (m.in. z "Opałkowej chaty" i gospody "Kruszyna"), ale… przede wszystkim pań z kół gospodyń wiejskich. To one wyciągnęły z domowych szuflad rodzinne, często "wiekowe" przepisy. Powiem krótko – te przepisy i te potrawy muszą ujrzeć światło dzienne i trafić na nasze stoły. Wiem, bo niektórych już skosztowałem. Jak mawia mój tato – "Niebo w gębie!"Kolejny więc raz okazuje się, że razem możemy zrobić więcej, lepiej i… smaczniej.

Pamiętając o autorach wszystkich potraw, dziękuję szczególnie gospodyniom z Kliczkowa, Bolesławic, Lipian, Bożejowic-Rakowic (fantastyczny „Indyk faszerowany z sosem żurawinowym” Grażyny Kafel), Danucie Kalinie z Żeliszowa (za "Mieszaninę wielkanocną") oraz Władysławowi Boczarowi (za przepisy na pasztet i gulasz maślany z dziczyzny). Większa liczba – zadowolonych – turystów to będzie również Wasza zasługa !

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Dariusz Kwaśniewski



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 1 maja 2024
Imieniny
Józefa, Lubomira, Ramony

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl