Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

powiat bolesławiecki
Przez żołądek do serca … turysty

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
O tym, że przez żołądek do serca trafić najłatwiej, wiedzą i w powiecie bolesławieckim, i zgorzeleckim, dlatego postanowiono wydać wspólną książkę kucharską.
Przez żołądek do serca … turysty
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Przez żołądek do serca … turysty
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Przez żołądek do serca … turysty
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Przez żołądek do serca … turysty
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Powiaty bolesławiecki i zgorzelecki wydadzą wspólnie książkę kucharską, która będzie promować Bory Dolnośląskie.

- Za pieniądze unijne czterech partnerów, czyli powiat bolesławiecki, gminy Węgliniec, Pieńsk i Zgorzelec próbują wypromować Bory Dolnośląskie. Różne narzędzia kupujemy za te pozyskane pieniądze. I jednym z takich narzędzi promocyjnych jest właśnie książka kucharska – mówi Dariusz Kwaśniewski, Członek Zarządu Powiatu Bolesławieckiego.

- Chcemy, żeby nasz region jednoznacznie dla turysty był identyfikowalny z konkretnym miejscem, a więc z powiatem bolesławieckim i zgorzeleckim. I nie tylko ze względu na zabytki, atrakcje turystyczne, ale również na szeroko pojęte tradycje w tym również i potrawy – dodaje Cezary Przybylski, starosta powiatu bolesławieckiego.

Pierwsze prezentacje potraw odbyły się w bolesławieckiej restauracji "Opałkowa Chata", ale wybór tych, które kojarzyłyby się z regionem Dolnego Śląska jest nie lada wyzwaniem.

- Tu przyjechali nasi dziadowie i pradziadowie z różnych stron Europy, Polski, ale również z całego świata. Więc jest różnorodność obyczajów i różnorodność potraw. Wybranie takiej typowej potrawy dolnośląskiej związane jest z pewnymi trudnościami – mówi Cezary Przybylski. - Mamy różne przyzwyczajenia i różne zwyczaje, jeżeli chodzi o spożywane potrawy, dlatego też w wielości tych potraw mamy zadanie trudne, wybrać i preferować te potrawy, które byłyby charakterystyczne dla naszego regionu – dodaje.

I żeby trafiły przez żołądek do serca turystów.

- Mają się w niej znaleźć pyszne potrawy, które spowodują, że turyści tutaj przyjadą dobrze zjeść, a przy okazji zobaczą to wszystko co warte jest obejrzenia w rejonie Bolesławca i naszych Borów Dolnośląskich – mówi Dariusz Kwaśniewski.

Przed szansą promocji regionu stanęły min. Cevapcici, Plejskavica, "Cyc niedzielny" i kotlety mielone z trzech rodzajów mięsa.

A oto kilka wybranych przepisów:

GULASZ CZORBA

Składniki:

1,5 kg wołowiny

1pietruszka

1 seler

1 marchew

1 pora

3 cebule

2 papryki czerwone

2 papryki żółte

2 papryki zielone

30 dkg fasoli

smalec do smażenia

papryka mielona słodka

papryka mielona ostra

przyprawa uniwersalna wielowarzywna (np. vegeta)

sól, pieprz

2 łyżki mąki

pasta pomidorowa

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w kostkę, smażyć na smalcu, następnie wrzucić starte warzywa, całość poddusić. Gdy wołowina i warzywa zmiękną dodać podgotowaną fasolę. Dodać pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, przyprawę uniwersalną wielowarzywną i sól. Dwiema łyżkami mąki posypać gulasz, aby wytworzył się sos. Na koniec dodać pastę pomidorową, całość wymieszać i dusić.

Restauracja Kruszyna w Kruszynie – Powiat Bolesławiecki

PITA

Składniki:

ciasto:

5 kg mąki tortowej

5 jaj całych

woda /ile ciasto przyjmie/

½ szklanki oleju

30ml śmietany do polania

cukier do posypania

farsz:

dynia starta na tarce

0,7 kg sera białego

3 całe jajka

cukier waniliowy

1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Ciasto wyrobić i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Odstawić do podsuszenia. Przed nałożeniem farszu posmarować ciasto olejem i dopiero nałożyć farsz. Placki zwijać w rulony. Rulony przełożyć do nasmarowanej olejem blachy i upiec w piekarniku w temperaturze około 180o około 30 minut.

Restauracja Kruszyna w Kruszynie – Powiat Bolesławiecki

CEVAPCICI

Składniki:

1 kg mięsa wołowego lub baraniny

5 dużych czerwonych cebul

5 dużych ząbków czosnku

1 łyżka soli

1,5 łyżki pieprzu czarnego mielonego

2 łyżki papryki słodkiej

2 łyżki papryki ostrej

2 łyżki suszonej natki pietruszki

2 łyżki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml wody mineralnej

oliwa do smażenia

przyprawa w płynie (np. Maggi),

kilka kropel Tabasco,

majeranek,

rozmaryn.

Przygotowanie:

Mięso zmielić. Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, proszek do pieczenia, wodę,  oliwę i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok. 15 minut. Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę do lodówki. Następnie formować ruloniki - mają wyglądać jak grube męskie paluchy. Ponieważ masa klei się do rąk, można mięso włożyć do woreczka, lekko rozwałkować a następnie kroić razem z folią. Folię usunąć. Uformowane paluchy ułożyć na talerzu i odstawić na noc do lodówki, żeby  mięso nabrało aromatu przypraw. Paluchy można układać warstwami w foremce, a każdą warstwę oddzielić folią spożywczą (zaoszczędzi to miejsca w lodówce). Z 1 kg mięsa wychodzi ok. 30 sztuk. Można od razu smażyć, ale smażone na drugi dzień lepiej smakują. Smażyć na gorącym tłuszczu, często je przewracając. Cevapcici są gotowe, jeśli osiągną kolor ciemno brązowy. Paluchy można też grillować. W takim przypadku zaleca się zastosować aluminiową tackę, co zapobiegnie przywieraniu mięsa do rusztu.

Restauracja Kruszyna w Kruszynie – Powiat Bolesławiecki

PLJESKAVICA

Danie rodem z Bałkanów, z byłej Jugosławii, przywiezione w teczce reemigrantów polskich z tamtych ziem i przekazywane z pokolenia na pokolenie (rodzaj mielonego).

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego mieszanego

1 cebula poszatkowana

5 ząbków wyciśniętego czosnku

1 poszatkowana papryczka ostra

1 jajko

sól, pieprz,

przyprawa wielowarzywna uniwersalna (np. vegeta)

plasterek żółtego ostrego sera

sos ajvar jako dodatek

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z cebulą, papryczką, czosnkiem i przyprawami na jednolitą masę. Uformować kotleciki grubości 1 cm. Przełożyć kotleciki serem i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub grillu. Można na gorącą pljeskavicę położyć łyżeczkę gęstej śmietany. Podawać z ajvarem.

Restauracja Opałkowa Chata – Bolesławiec

KURZE CYCE NIEDZIELNE

Składniki:

płat kurczaka,

ser żółty do posypania,

2 pieczarki,

sól,

przyprawa wielowarzywna uniwersalna (np. vegeta),

bułka tarta,

jajko,

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Rozbić lekko płat kurczaka i doprawić delikatnie solą. Obsypać panierką z bułki i jajka doprawioną przyprawą. Obsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu do złotego koloru .Nałożyć poszatkowane pieczarki i zasypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku kilka minut do momentu aż ser się rozpuści. Można posypać zieloną pietruszką. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami obsypanymi koperkiem, omaszczonymi masłem i z kwaśnym mlekiem od wiejskiej krowy.

Restauracja Opałkowa Chata – Bolesławiec

RUMASZYCE

Składniki:

1 żółtko

3 łyżki cukru

½ szklanki wina białego

70 dkg margaryny przetopionej

35 dkg mąki pszennej

35 dkg maki krupczatki

Syrop:

0,5 kg cukru,

0,5 l wody

2 cytryny

Przygotowanie:

Utrzeć margarynę, cukier, wino i żółtko. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Formować małe kulki

i rozgnieść na tarce o dużych oczkach. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180o do momentu aż się zezłocą. Gotowe ciastka poukładać na blaszce i zalać syropem. Syrop przygotować w następujący sposób: cytrynę pokroić w plastry, gotować w wodzie z cukrem ok. 5 minut od zagotowania. Odstawić do przestygnięcia. Ciastka powinny postać 2 – 3 dni w syropie.

Alicja Janiec z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipianach – Powiat Bolesławiecki

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Daniel Biernat



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl