Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

powiat bolesławiecki
Prezydencja od kuchni

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Wojskowi kucharze będą promować polskie smaki w Brukseli. Przygotują przyjęcie z okazji rozpoczęcia przez Polskę Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Wśród nich jest starszy szeregowy Magdalena Buganik z 10. Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa.
Prezydencja od kuchni
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Pani Magdalena Buganik mieszka w Osiecznicy. Od dwóch lat jest żołnierzem zawodowym 10. Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa. Wcześniej, w cywilu była szefem kuchni w restauracji oraz gotowała dla dzieci w przedszkolu. Bardzo lubi wyzwania oraz kulinarne eksperymenty. Lubi przygotować coś dobrego z grilla. Tylko mięso musi być dobrze przyprawione ziołami. Pytana o sekret na wojskową grochówkę, z uśmiechem uchyla rąbka tajemnicy

- Do najlepszej jakości składników trzeba zawsze dodać odrobinę serca i kulinarnej pasji. Nigdy nie zdarzyło mi się aby żołnierze, którym gotowałam na poligonie byli niezadowoleni. Po prostu jedzenie musi być dobre jak mu mamy -mówi Magdalena Buganik.

Tym razem pani Magdalena wraz z innymi polskimi kucharzami wojskowymi, 5 lipca w Brukseli przygotuje przyjęcie z okazji rozpoczęcia przez Polskę Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, wydane przez Polskiego Przedstawiciela Wojskowego przy NATO, na które zostali zaproszeni wojskowi dyplomaci akredytowani przy NATO i Unii Europejskiej

-Tym razem nie będziemy gotować żołnierskiej grochówki.- wyjaśnia płk Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. -Będzie za to bogactwo innych tradycyjnie polskich smaków.

Wojskowi kucharze na przystawkę podadzą trzy rodzaje ryb: wędzonego łososia bałtyckiego z sosem chrzanowym, grillowanego sandacza z sosem koperkowym i gotowanego pstrąga z sosem porowym. Jako danie główne na brukselskich salonach pojawi się pierś z kaczki na modrej kapuście z gruszką i żurawiną. Deser będzie nieco mniej tradycyjny.

- Przygotujemy deser z passiflory w czekoladzie.- dodaje płk Staniszewski. -To jedno z naszych popisowych dań. Staramy się prezentować bogactwo polskich smaków. Jednocześnie chcemy pokazać, że twórcze połączenie tradycji i kulinarnych nowinek może przynieść niezwykle ciekawe rozwiązania - dodaje.

Oprócz obiadu, dla zaproszonych gości będzie przygotowanych jeszcze wiele innych atrakcji kulinarnych. Będą rybne przekąski na zimno. Będą kopytka z pulpecikami, bigos, żurek oraz pierogi z mięsem i kapustą. Na amatorów polskich wędlin, kabanosów, domowego smalcu, ogórków kiszonych i grzybów będzie oczekiwał stół wiejski. Nie zabraknie typowo polskich słodkości: sernika, makowca czy piernika.

Może dzięki temu smakoszom przysmaków przygotowanych przez naszych kucharzy serce mocniej drgnie na słowo Polska? Wszak nie od dziś wiadomo, że droga do serca wiedzie przez żołądek…

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Daniel Biernat



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl