Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
FAO I WHO: Jedz pół kilo owoców i warzyw codziennie

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Prawie 300 000 uczniów z ponad 4 000 szkół z całej Polski weźmie w tym roku udział w programie edukacyjnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Materiały edukacyjne trafią również do ponad pół miliona rodziców – zapowiada Ministerstwo Zdrowia oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Ruszył program edukacyjny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” skierowany do klas I-III szkół podstawowych. Zgodnie z jego założeniem dzieci powinny spożywać warzywa, owoce i soki 5 razy dziennie.

Eksperci związani z organizacjami zdrowia: Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO), zalecają spożywanie minimum 400-500 g warzyw i owoców każdego dnia.

Zawarte w nich witaminy wzmacniają odporność organizmu oraz są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu – procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi, jak również uczestniczą w procesie uwalniania energii zawartej w pożywieniu.

Regularne dostarczanie witamin, co najmniej 5 razy w ciągu dnia jest niezbędnym minimum w codziennej trosce o zdrowie. Jedna porcja to średniej wielkości owoc, warzywo lub sok. Zgodnie z tym założeniem jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, garść jagód lub mały kartonik soku pomarańczowego, czy szklanka soku przecierowego marchwiowo-owocowego to 5 przykładowych porcji.

Lubimy, ale nie jemy owoców i warzyw

Z danych zebranych przez firmę badawczą IQS Quant Group w kwietniu 2010r. wynika, że tylko 31% dzieci i 33% matek jada owoce i warzywa co najmniej 5 razy dziennie. Tylko co siódme dziecko zabiera do szkoły na śniadanie warzywa. Zazwyczaj są one dodatkiem do kanapek (65%), rzadziej pojedynczym warzywem lub sałatką. Owoce do szkoły daje swoim dzieciom połowa kobiet - zazwyczaj w postaci surowej lub w formie soku. Tymczasem, 81% dzieci lubi jeść owoce, przy czym prawie połowa dzieci sama sięga po owoce w domu.

Wiele kobiet jeszcze nie wie, że sok może zastąpić jedną porcję owoców, czy warzyw, choć aż 71% matek docenia wygodę soku jako formy porcji.

Dzienne spożycie warzyw i owoców w Polsce wynosi przeciętnie 250 gramów. Jest to jeden z najniższych wyników wśród krajów Unii Europejskiej. Zdaniem Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) rozwiązaniem tego problemu może być stałe edukowanie polskich konsumentów i ciągłe zachęcanie ich do urozmaicania swojej diety.

Zmieniamy swoje przyzwyczajenia

W tym roku kończy się pierwsza – dwuletnia edycja tego programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Podsumowanie danych rynkowych za 2009 rok pokazuje przede wszystkim wzrost spożycia owoców aż o 5% oraz soków o 3,6%. Są to znaczące zmiany, które można uznać za sygnał, że udaje się nam powoli zmieniać swoje przyzwyczajenia.

W roku szkolnym 2010/2011 szkoły podstawowe w całej Polsce zostały zaproszone do wzięcia udziału w bezpłatnym programie edukacyjnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

- Stowarzyszenie KUPS prowadzi kampanie dotyczące zdrowego odżywiania już od 2006 roku. – powiedziała Barbara Groble, sekretarz generalny KUPS. - W swej działalności staramy się zwiększyć świadomość na temat prawidłowych nawyków żywieniowych. Niezmiennie wynika z nich, że wciąż istnieją braki w edukacji żywieniowej, ale jednocześnie widzimy w wynikach badań, że dzięki prowadzonym kampaniom, sytuacja z roku na rok poprawia się.

Dotychczasowe akcje przeprowadzone przez KUPS zostały docenione przez specjalistów ds. zdrowego żywienia. Trwająca 2 lata kampania przyniosła wymierne, pozytywne skutki - zaznacza dr n med. Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

- Zwiększyła świadomość żywieniową konsumentów oraz wpłynęła korzystnie na ich zachowania żywieniowe. Jednak by efekty te utrwalić i jeszcze je zwiększyć, idee kampanii powinny być kontynuowana – stwierdziła dr med. Agnieszka Jarosz. - Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na organizm człowieka, a także wpływa na dobre samopoczucie. Ponadto żywność jest najbardziej fizjologicznym sposobem dostarczania witamin i składników mineralnych.

Edukować należy rodziców i pedagogów

Do akcji zgłosiło się już ponad 4000 szkół podstawowych, które skorzystają z atrakcyjnych materiałów edukacyjnych, m.in. gotowych scenariuszy lekcji dla nauczycieli wzbogaconych o wiedzę merytoryczną (na każdą porę roku). Do każdego ucznia klas I-III, którego szkoła zgłosiła się do akcji trafi kolorowa książeczka z ćwiczeniami. Materiały zostały opracowane przez metodyka edukacji elementarnej we współpracy z ekspertem z Instytutu Żywności i Żywienia. Dodatkowo dzieci wraz ze swoimi nauczycielami będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym z nagrodami.

Program angażuje również rodziców w aktywne kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych swoich dzieci. Do ponad ćwierć miliona rodziców trafi przygotowana specjalnie na tę okazję broszura informacyjna. Rodzice znajdą w niej wiedzę na temat zdrowego odżywiania w oparciu o 5 porcji warzyw, owoców lub soku oraz wiele cennych rad i wskazówek, jak wprowadzić dobre nawyki w życie.

Wraz z akcją edukacyjną startuje strona internetowa www.5porcjiwszkole.pl. Skierowana zarówno do dzieci, nauczycieli oraz rodziców stanowiąca uzupełnienie programu. Najmłodsi znajdą tam gry i zabawy edukacyjne, a także poznają nowych bohaterów - Super-Piątkę, którzy wprowadzą ich w świat warzyw, owoców i soków. Dla nauczycieli przygotowano materiały edukacyjne do pobrania oraz pomysły na zajęcia z dziećmi. Do dyspozycji w zakresie dodatkowych pytań będą również eksperci programu.

Udział w programie jest bezpłatny, ponieważ został sfinansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.

Honorowy patronat nad programem objęło Ministerstwo Zdrowia oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej, a partnerem merytorycznym jest Instytut Żywności i Żywienia. Akcji patronują również Wojewódzcy Kuratorzy Oświaty.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


opr JW



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 20 kwietnia 2024
Imieniny
Agnieszki, Amalii, Czecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl