W chwili obecnej termometry wskazują 0˚ C. W ciągu dnia najwyższą przewidywana temperatura jest max. 11˚ C.
Radzimy zaopatrzeń się zatem w rękawiczki i schować na dno szafy letnie rzeczy.
Pamiętajmy również o ciepłej herbacie.
Jesień często przynosi wiele cennych dla zdrowia człowieka roślin. Jedną z nich jest aromatyczna pigwa pospolita. Co prawda jej owoce ze względu na twardość i kwaśny posmak nie nadają się do bezpośredniego spożywania ale warto zastąpić nią czasem cytrynę, dodawaną do herbaty. Tym bardziej, że to nie cytryna, pomimo jej kwaśnego posmaku zawiera najwięcej witaminy C. Największym jej źródłem jest zielona pietruszka.
Pigwa nie jest niestety jeszcze doceniona w naszym kraju. Pomimo jej leczniczych właściwości często sadzona jest jako podkładka dla grusz i innych drzew owocowych. Bywa również, że sadzi się ją ze względów estetycznych na działkach i w ogrodach.
Tymczasem alkoholowe nalewki z pigwy korzystnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo pobudzają skurcze jelit i poprawiają trawienie.
Ogrzewając pomieszczenia, w których przebywamy warto pamiętać o tym, że utrata ciepła z organizmu człowieka zachodzi głównie przez skórę. W normalnych warunkach pracy człowiek traci około 50-70% ciepła swego ciała drogą wypromieniowania ciepła do otaczających powierzchni i przedmiotów.
W chłodnym środowisku pracy, przy niskiej temperaturze ścian, utrata ciepła drogą wypromieniowania może wynosić 80% i więcej. W okresie jesiennym optymalna temperatura dla człowieka ubranego w pomieszczeniu jest 20˚C.
Przede wszystkim, kiedy na dworze spada temperatura powietrza należy tak zabezpieczyć ciało przed zimnem by nie dostawało się pod wierzenie ubranie.
Nie należy również zapominać o tym, że temperatura wyczuwalna często inna jest tej, która odczytać można z zaokiennego termometru.