Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Gotowały z Kurtem Schellerem

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Gospodynie z gminy Nowogrodziec wczoraj zmierzyły się z ogromnym wyzwaniem, musiały trafić w gust mistrza kuchni Kurta Schellera. Krytyk kulinarny wyznał nam, że osobiście jest zwolennikiem kanapek i fast foodów.

Wołowina, kurczak, ziemniaki, papryka i przyprawy – odpowiednie połączenie tych składników zadecydowało o zwycięstwie w konkursie kulinarnym, który odbył się podczas Dni Gminy i Miasta Nowogrodziec. Kucharki z Wykrot, Parzyc, Zebrzydowej, Nowej Wsi, Gościszowa i Nowogrodźca wysłuchały rad i krytyki mistrza kuchni, Kurta Schellera.

- Z przygotowanych przez organizatorów składników, w kociołku gotujemy gulasz. Jest to dla nas ogromne wyzwanie, musimy trafić w gust Kurta Schellera – mówią gospodynie z Wykrot.

Kurt Scheller jest dyplomowanym szefem sztuki kulinarnej, byłym szefem kuchni warszawskiego hotelu Bristol i Sheraton. Swoje doświadczenie zawodowe zdobył w wielu krajach, m.in.: Anglii, Holandii, Francji, Niemczech, Ekwadorze, Kuwejcie, Egipcie, Rosji, Bahrajnie i na Jamajce. W Polsce mieszka od 1991 roku. Mistrz kuchni prowadzi Akademie, która istnieje od 2002 roku i cieszy się popularnością wśród profesjonalistów, ale także wśród amatorów, pragnących szkolić swoje umiejętności. Akademia promuje kuchnie z różnych stron świata. Uczestnicy pod okiem mistrza odkrywają swoje ukryte talenty kulinarne.

- Interesuję się wszystkimi rodzajami kuchni. Podczas Dni Gminy i Miasta Nowogrodziec spotykamy się z kuchnią wiejską. Gotowania trudno się nauczyć. Należy poświecić temu wiele lat, albo urodzić się z talentem do gotowania. Najlepiej zacząć samemu w domu, później w restauracji, uczyć się pod kierunkiem specjalistów – mówi Kurt Scheller. - Uwielbiam fast foody i kanapki. To szybie jedzenie, a ja zazwyczaj nie mam czasu na przyrządzanie sobie obiadów, śniadań i kolacji.

Krytyk kulinarny skosztował, każdej przygotowanej potrawy. Gospodynie usłyszały porady, pochwały, ale i krytykę z ust mistrza. Najlepszy gulasz przygotowały gospodynie z Parzyc. Kurt Scheller częstował organizatorów i publiczność potrawami, a z kucharkami robił sobie pamiątkowe zdjęcia.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


MP



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl