P±czki towarzysz± ostatkom już od dawien dawna, ich pocz±tki sięgaj± XVII wieku. Wokół tego ciastka urosło bardzo wiele legend, jedna z nich mówi, iż p±czek mocno przyczynił się do udanej obrony Wiednia przed Turkami, kiedy to dzielnym chrze¶cijańskim wojakom dodał siły i odwagi.
Warto pamiętać, że p±czek nie zawsze wygl±dał tak jak dzisiaj – kiedy¶ był ciastem chlebowym nadziewanym mięsem lub skwarkami, smażonym na głębokim oleju. Tak więc mimo, iż receptura mocno się zmieniła, p±czek był i jest prawdziw± „bomb± kaloryczn±”. Szacuje się, iż jeden p±czek to jakie¶ 200-300 kalorii. O więcej jest to bardzo niezdrowe poł±czenie składników: jajek, m±ki i tłuszczu. Ale czy to kogokolwiek odstrasza? Raczej nie, p±czki ciesz± się w Polsce (oraz czę¶ci Niemiec) niesłabn±cym powodzeniem. Szczególnie w ten jeden jedyny, wyj±tkowy dzień.
Gdzie w Bolesławcu s± najlepsze p±czki? Postanowili¶my stworzyć grupę niezależnych ekspertów złożon± z członków naszej redakcji by odpowiedzieć na pytanie nurtuj±ce dzisiaj wszystkich – co jest lepsze? P±czek z marketu czy p±czek z piekarni?
Postarali¶my się, by w skład grupy ekspertów weszły osoby o różnym stosunku do rzeczonego p±czka. Mamy więc fana p±czków, osobę od nich stroni±c± oraz pana, który lokuje się gdzie¶ w połowie tego kontinuum. Na tapetę wzięli¶my produkty zakupione w dwóch bolesławieckich marketach (w jednym z nich kupuje połowa Polski) oraz jednej tradycyjnej piekarni.
Ceny p±czków s± bardzo różne – p±czka można kupić już za 65gr, jednak standardowa cena to ok. 1,20 – 1,40. Jak zauważyli¶my, cena niekoniecznie jest proporcjonalna do jako¶ci. P±czki różni± się też nadzieniem, polew± lub posypk± oraz wielko¶ci±. I co bardzo ważne – nie wszystkie dostępne w sprzedaży p±czki s± ¶wieże, a ten parametr jednak najmocniej wpływa na ich smak.
Po wielu burzliwych sporach doszli¶my jednak do wniosku, że p±czki z piekarni na głowę bij± produkty dostępne w marketach. W piekarniach z reguły jest też dużo większy wybór oraz… dużo większe kolejki. Jednak, je¶li chcemy delektować się naprawdę dobrym wyrobem, musimy zapłacić ow± cenę.