Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Ograniczą golonkę

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
- Musimy przestawić się na jesień życia. Niestety trzeba ograniczyć golonkę - mówiła po spotkaniu Klubu „Carpe Diem” i „Amazonek” z przedstawicielami służby zdrowia - Eugenia Wolska.

Przestrzeganie zasad żywienia i dobór odpowiedniej żywności jest podstawowym warunkiem funkcjonowania organizmu, a właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową.

Wiedzą o tym członkowie Klubu „Carpe Diem” i „Amazonek”, którzy w sali konferencyjnej bolesławieckiego starostwa powiatowego spotkali się z przedstawicielami służby zdrowia na konferencji poświęconej tematowi prawidłowego odżywiania osób starszych i osób ze schorzeniami.

- Za pośrednictwem starostwa zaprosiliśmy pracowników szpitala, głównie panią dietetyk. Chodziło nam o wskazanie zasad prawidłowego żywienia, bo jest to pomoc w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji, szczególnie w naszym wieku - mówi Eugenia Wolska, prezes „Carpe Diem”

Proces starzenia się organizmu jest procesem nieuchronnym. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej, a wiele badań wskazuje, że nawet u zdrowych osób w podeszłym wieku tłuste posiłki nie są przyswajane tak dobrze jak u osób młodych.

- My jesteśmy dziewczynki dawno urodzone, nasi chłopcy też już mają 18 lat, przyzwyczajeni jesteśmy do kuchni bogatej w tłuszcze, do kuchni ciężkostrawnej, musimy teraz pomału przestawić się na jesień życia, żeby było nam lepiej. Niestety trzeba ograniczyć golonkę - śmieje się Eugenia Wolska.

I nie tylko trzeba będzie ograniczyć golonkę, ale również skorzystać z rad Ewy Osuch, dietetyka Szpitala Powiatowego w Bolesławcu

- Nie jeść za tłusto, nie jeść za słodko. Jeść często i rozsądnie. Człowiek jest twórczy w momencie, kiedy odżywia się właściwie, nie robić głodówek, nie stosować przesadnych drastycznych diet - radzi Ewa Osuch.

- Odżywiać się rozsądnie i umiarkowanie, bazować na produktach naturalnych. Nie przejadać się, ale też nie stosować diet tzw. jednostronnych i pamiętać, że niestety nie wszystko, co jest smaczne jest zdrowe – przestrzega Ewa Osuch, dietetyk ze Szpitala Powiatowego w Bolesławcu.

Spotkanie Klubu „Carpe Diem” i „Amazonek” z przedstawicielami służby zdrowia było początkiem nawiązania współpracy, która może być pomocna w rozwiązywaniu problemów dotyczących zdrowia, zainteresowanych środowisk.

- Bardzo chętnie będziemy współpracować w tym zakresie. Możemy zorganizować porady na różnego rodzaju tematy, chociażby spotkanie z psychologiem, lekarzami różnych specjalności, czy z pielęgniarkami, specjalistkami – mówiła podczas spotkania, Barbara Kozomaricz, naczelna pielęgniarka szpitala Powiatowego w Bolesławcu.

Podczas spotkania były poruszane również tematy dotyczące praw pacjenta. Na pytania odpowiadała Danuta Stefanik, rzecznik praw pacjenta.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


Daniel Biernat



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl