Grupa Oto:     Bolesławiec Legnica Środa Śl. WielkaWyspa Wrocław Powiat Wrocławski Nieruchomości Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Roślinna kuchnia kresowa – spotkanie z Pawłem Ochmanem

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Miejska Biblioteka Publiczna – Centrum Wiedzy w Bolesławcu zaprasza w sentymentalną podróż po dawnych Kresach Wschodnich! Przemierzymy obecne ziemie Ukrainy, Białorusi i Litwy, które przed II wojną światową były domem dla wielu osób osiedlonych na terenie Bolesławca i okolic.
Roślinna kuchnia kresowa – spotkanie z Pawłem Ochmanem

Naszym przewodnikiem będzie Paweł Ochman, twórca popularnego bloga Weganon. Opowie on o kulinarnych tradycjach Kresów Wschodnich, głównie okresu dwudziestolecia międzywojennego. To dzięki Kresowiakom i Kresowiankom oraz ich potomkom wiemy, co w czasach przedwojennych spożywano na co dzień i od święta, znamy warzywa królujące w ówczesnych kuchniach, a także mamy rozeznanie w sposobach wykorzystywania dzikich owoców i ziół. Czym zatem są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? O tym wszystkim będziemy rozmawiać już 28 lipca 2023 o godzinie 18:00, podczas spotkania z autorem książki „Roślinna kuchnia kresowa”.

Zapraszamy! Wstęp wolny.

Spotkanie będzie tłumaczone na język ukraiński.

Projekt „Sieć bezpieczeństwa dla Ukrainy” Nr 2022-2-CZ01-KA210-YOU-000091139, w ramach programu Erasmus+.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


um



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 18 września 2024
Imieniny
Ireny, Irminy, Stanisława

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl