Nie cały świat robi whisky
Choć whisky jest bardzo popularnym alkoholem, jego produkcja ogranicza się właściwie do czterech krajów świata. W wyżej wymienionych państwach produkuje się whisky na masową skalę i cieszy się ona największym uznaniem konsumentów. Nie oznacza to jednak, że nigdzie indziej nie jest wytwarzana. Destyluje się ją również w Walii, Kanadzie, Francji czy Indiach. Nawet Polska produkuje alkohol, który można zakwalifikować jako whisky. Jest to szczecińska Starka. My w tym tekście skupimy się na jednej z najlepszych gatunkowo whisky – irlandzkiej whisky.
Jaka jest irlandzka whisky?
Typowa irlandzka whisky produkowana wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewa w beczkach przez trzy lata. Możemy wyróżnić cztery rodzaje irlandzkiego trunku. Są to: Pure Pot Still Whiskey, Irish Malt Whiskey, Irish Grain Whiskey oraz Irish Blended Whiskey. Ta pierwsza to typowy przedstawiciel irlandzkiej whisky. Jeżeli ktoś chce poznać, jak smakuje ten mały wyspiarski kraj, Pure Pot Still Whiskey to świetny papierek lakmusowy.
Sprawdźmy konkretnie, jaka jest irlandzka whisky. Przedstawiamy jej zalety, jak i wady. Do tych pierwszych z pewnością można zaliczyć jej smak. Trunek z Irlandii przyjemny, słodki, karmelowy smak, co oznacza, że świetnie sprawdzi się, jako wstęp. Osoby, które chcą zacząć swoją przygodę z whisky zdecydowanie powinny ją zacząć od irlandzkiej whisky. Szczególnie polecana jest dla kobiet, które cenią sobie delikatny smak. Nie oznacza to jednak, że doświadczeni koneserzy miedzianego trunku nie mają w niej czego szukać. Irlandzka whisky to porządny trunek, którego dodatkową zaletą jest przewidywalność – zawsze wiemy co otrzymamy. W przeciwieństwie do trunku ze Szkocji, który pod każdą butelką skrywa coś innego.
Nie oznacza to jednak, że whisky z Irlandii jest wolna od wad. Jedną z nich również jest smak. Irlandzka whisky różni się w produkcji od szkockiej, jednak w smaku większość z nich nie różni się zbytnio od swoich szkockich kuzynek. Różnice zobaczysz w tym miejscu. Minusem irlandzkiej whisky jest również słabe zróżnicowanie produktów. Co produkuje się tam kilkanaście marek, jednak pracują jedynie cztery destylarnie. Poszczególne marki whisky różnią się od siebie głównie nazwami, w mniejszym stopniu walorami smakowymi.