Czym jest jęczmień hybrydowy?
Słowo „hybryda” znaczy połączenie, a „jęczmień hybrydowy” oznacza połączenie wszystkiego tego, co w jęczmieniu najlepsze. Określenie to obejmuje grupę nowoczesnych odmian jęczmienia ozimego, cechujących się niezwykle wysokim potencjałem plonowania i podwyższoną odpornością na zachorowania. Jęczmień hybrydowy jest więc rozwiązaniem skierowanym do rolników prowadzących nowoczesne gospodarstwa, niebojących się nowatorskich połączeń i liczących na obfite, zdrowe plony.
Jęczmień hybrydowy Syngenta – jedyny taki na rynku
Jęczmień hybrydowy Syngenta jest jedynym w Polsce, ale również na świecie tak nowatorskim rozwiązaniem w uprawie jęczmienia. Firma Syngenta oferuje szereg odmian ozimego jęczmienia hybrydowego, zróżnicowanych pod kątem parametrów wzrostu i plonu, wymagań oraz podatności na choroby.
Dzięki tak dużemu zróżnicowaniu pośród odmian jęczmienia hybrydowego, każdy rolnik jest w stanie dobrać odpowiednią odmianę do swoich potrzeb. Właściwe dobranie odmiany do warunków panujących na danym areale maksymalizuje szanse na pełne wykorzystanie potencjału genetycznego tej odmiany.
Jednak bez względu na to, na jaką odmianę zdecyduje się agrotechnik, wszystkie charakteryzują się bardzo dobrymi parametrami plonowania. Na szczególną uwagę w tej kwestii zasługują takie własności jak liczba ziaren w kłosie oraz plon ziarna na poziomach intensywności ½ - obie te wartości są opisywane jako wysokie lub nawet bardzo wysokie.
Czym różni się jęczmień hybrydowy od tradycyjnego jęczmienia?
W odróżnieniu od tradycyjnych odmian jęczmienia ozimego, jęczmień hybrydowy cechuje się stałością plonów na przestrzeni lat. Wynika to z bardzo dobrego przystosowania do zmiennego klimatu Polski, w tym do najtrudniejszego okresu rozwoju jęczmienia ozimego, czyli zimy i przedwiośnia – odmiany jęczmienia hybrydowego są bowiem zimnotrwałe, przechodzą bez szwanku nawet przez newralgiczny dla tradycyjnych odmian jęczmienia okres. Ponadto odmiany jęczmienia hybrydowego mają optymalną budowę, dzięki czemu są odporne na wyleganie i złamania. Rozwijają się poprawnie na większości typów gleb. Wszystkie te cechy pozwalają na wysiewanie jęczmienia hybrydowego właściwie we wszystkich zakątkach Polski.
W procesie tworzenia jęczmienia hybrydowego eksperci skupiali się na poprawieniu jak największej ilości parametrów plonowania i wzrostu, jednak bez konieczności obniżania oceny pozostałych właściwości.
Większa wiedza = większy plon
Firma Syngenta zachęca nie tylko do unowocześniania swojego gospodarstwa, ale również do zdobywania nowej wiedzy i dzielenia się doświadczeniem uzyskanym podczas uprawy. Służy do tego platforma internetowa Akademia Jęczmienia Hybrydowego, będąca łącznikiem pomiędzy rolnikami uprawiającymi jęczmień hybrydowy Hyvido, a ekspertami tworzącymi jego odmiany.
Członkostwo w Akademii Jęczmienia Hybrydowego daje dostęp do opinii o poszczególnych odmianach, propozycji stosowania odpowiednich środków ochrony roślin i informacji dotyczących produkcji i dystrybucji nasion jęczmienia hybrydowego. Akademia Jęczmienia Hybrydowego udostępnia także sprawdzone prognozy pogody, pozwalające na rozsądne planowanie siewu i stosowania zabiegów agrotechnicznych.