Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Jak wypala się kawę.

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Kawa to napój uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Jednak nie wszyscy jej wielbicie zdają sobie sprawę jak wygląda proces jej wypalania.

Od momentu odkrycia kawy jako napoju o doskonałych właściwościach energetycznych do dziś proces produkcji i parzenia kawy znacząco ewoluował. Obecnie na rynku znajduje się bogata oferta klasycznych kaw mielonych oraz kaw rozpuszczalnych. Coraz większą popularnością cieszą się też ekspresy do kawy, które przez lata swojego istnienia na rynku, także się unowocześniały. W ostatnim czasie wielu producentów intensywnie rozwija technologię ekspresów kapsułkowych. Jednym z liderów tego segmentu rynku jest nescafe dolce gusto. Główną zaletą tej technologii jest przede wszystkim szybkość przyrządzania napoju. Nie wszyscy wiedzą, ale odpowiednio przyrządzona kawa w połączeniu z ćwiczeniami oraz masażem może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. W znalezieniu oferty masażu odchudzającego dla mieszkańców Warszawy z pewnością pomoże wyszukiwarka internetowa, wystarczy do niej wpisać masaż odchudzający warszawa.

Aby kawa nadawała się do zmielenia i zaparzenia musi przejść skomplikowany proces palenia, bo od tego zależy jej smak, aromat i moc tak cenione przez smakoszy. W zależności od jej rodzaju, kawę można wypalać na kilka sposobów, ale konkretna odmiana czy mieszanka w celu zachowania swoich właściwości ma swój własny proces. Odstępstwo od reguły (za długo lub za wysoka temperatura) spowoduje, że kawa zmieni swój smak. Zielone ziarna kawowca podczas palenia zmieniają kolor, smak, zapach i gęstość, przy czym surowe ziarna skład chemiczny mają podobny do ziaren palonych. Nie posiadają jednak ani smaku, ani zapachu charakterystycznego dla kawy. Zielone ziarna można przechowywać nawet przez kilka lat bez obawy o ich przydatność do spożycia, natomiast ziarna palone szybko tracą swoje właściwości – wietrzeją i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, a mielić krótko przed zaparzaniem.

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje palenia kawy. Palenie jasne odbywa się w temp. około 200 stopni C.- ziarna są koloru jasnobrązowego, zachowują naturalną kwasowość i wysoką zawartość kofeiny. Palenie średnie przeprowadza się w temp. 210 – 220 stopni C. Jest to najpopularniejszy sposób pozwalający na zachowanie równowagi pomiędzy delikatnym smakiem a optymalną zawartością kofeiny w zaparzonej kawie, której jest mniej niż w ziarnach z jasnego palenia. Kawa ma lekką goryczkę. Palenie ciemne, tzw. pełne odbywa się w temp. 225 – 250 stopni C. Ziarna są w kolorze od ciemnobrązowego do czarnego. Kawa jest oleista z dominującym posmakiem goryczki i prawie zupełnie zanika jej kwasowość.

Palenie kawy można przeprowadzić także domowym sposobem. W tym celu wykorzystujemy piekarnik lub patelnię.  

Więcej informacji znajdziesz w gazecie bolesławieckiej
Express Bolesławiecki


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl